ЕС ТРАНС
NISSAN logo Great Wall logo

Новини

 

[10/09/2013]
Споделено приключение: Концепцията FRIEND-ME предлага визията на NISSAN за свързано бъдеще

  • Friend-Me концепт прави европейски дебют във Франкфурт
  • Дръзката дизайнерска философия на Nissan, приложена на модерен концепт
  • Динамичен, спортен дизайн демонстрира бъдещия дизайнерски език на Nissan
  • Напредничав интериор с четири индивидуални седалки и инфотейнмънт дисплеи за всички
  • Задвижван от новаторски PureDrive хибриден тракт
Дръзката визия на марката за това как ще изглежда следващото поколение седани предлага вълнуваща моментна снимка на автомобилната линия през идните години.

Уникалният подход на Nissan към дизайна е резултирал в някои от най-новаторските и оригинални нови автомобили, лансирани в течение на последното десетилетие. Кросоувърът – открит, развит и усъвършенстван от Nissan – трансформира облика на улиците и заселените територии по света.

Иновативният Friend-Me насочва същата тази страст към дизайнерското вълнение и оригиналност към концепция, която представя насоката на седаните от следващо поколение. Правейки европейския си дебют във Франкфурт, Friend-Me комбинира спортни и динамични нови дизайнерски характеристики с интериор, който демонстрира най-новата визия на Nissan за вградените в автомобила технологии и забавление. И въпреки футуристичното си усещане, Friend-Me e замислен и проектиран така, че да е достъпен за всички. Дори и най-иновативните характеристики, демонстрирани в Friend-Me, се радват на връзка с производствената реалност, като предлагат изкушаваща визия на това какво могат да очакват купувачите от бъдещето.

За пръв път Friend-Me бе представен на автомобилното изложение в Шанхай тази година, където той проучи желанията на бъдещите купувачи. "Наричаме нашето решение „Distilled Da Qi“,“ каза Таиджи Тойота, вицепрезидент на Nissan Design China. "Da Qi означава създаване на аура, означава да изпъкнеш, но едновременно с това да вървиш по течението, да се вписваш. Това е въпрос на баланс и ние работихме за рафинирането му до неговата същност. Резултатът добавя изцяло ново и младежко измерение към категорията на седана."
Екстериор: комбинация от вълнение и елегантност
С динамичен дизайн, който внушава истински приключенски дух и лукс, Friend-Me е върховното изражение на модерния автомобилен стил.

Желанието на Nissan да предизвика конвенционалния дизайн е очевидно във всеки елемент от екстериора на Friend-Me. Friend-Me предлага дързък, динамичен вид, комбиниращ драматични извивки със сложни детайли.

Предната част е доминирана от дълбото позиционирана V-образна хромирана лайсна, която обгражда радиаторната решетка и разположената върху нея емблема на Nissan. Следващият V-образната форма прорез в бронята се разширява настрани, за да приюти поразяващите светлинни блокове. Въвеждайки вълнуващ дизайнерски език, откроимият V-образен контур продължава елегантно над предните калници, спускайки се надолу от двете страни на автомобила, за да създаде мощен, стегнат профил.

В типичния за Nissan стил, Friend-Me се отличава с поразителни детайли, като LED светлините, които следват уникалния светлинен подпис във формата на бумеранг. 20-инчовите колела са с усукан 5-спицов дизайн, който подчертава впечатлението за движение, а гланцираните черни въздушни отвори в самите спици на джантата спомагат за по-доброто насочване на въздушния поток около автомобила.

По-назад, плаващият покрив на Friend-Me и плитката стъклена повърхност предлагат силна визуална връзка с други членове от семейството на Nissan, докато скандалната форма около С-колоната създава друг забележителен стилен елемент. Дръзките извити линии създават драматичен профил, докато внимателно разкроените задни колесни арки се вливат красиво в задната броня.

Задната част на Friend-Me включва повече драматични елементи, в това число характерни за автомобилните състезания подподов канал за насочване на въздушната струя и светлинни елементи във формата на бумеранг.
Интериор: четири седалки – свързаност за всички в едно
Продължаващият ангажимент на Nissan към иновацията, достъпната технология и участието на пътника към случващото се в купето се демонстрира в интериора на Friend-Me.

Nissan вярва, че всеки пътник заслужава най-доброто, затова Friend-Me предлага четири индивидуални кресла, проектирани да осигуряват максимален комфорт и безопасност за пътниците. Изваяни и с многопозиционни настройки, всяко от креслата е заобиколено от висока линия на нивото на раменете – допълнително подобрявайки сигурността и защитата за всички на борда. Седалките на Friend-Me помагат и за създаването на усещане на разкош и комфорт, които обикновено не откриваме в сегмента на седаните и хечбеците.

Пътническото купе е доминирано от уникална централна конзола, която минава по цялата дължина на пътническото отделение. Проектирана да предостави на четиримата пътници забавление и достъп до информация по време на движение, тя оформя дигиталното сърце на колата. Оформена от многобройни екрани, позиционирани под единична стъклена повърхност, дисплеите на Friend-Me могат да се конфигурират според личните предпочитания на всеки отделен пътник. Технологията включва и модерна IT система, която позволява на пътуващите да споделят информация, снимки и музика от своите преносими устройства. Интегрираните екрани на мониторите също така позволяват на пътниците да се свързват със своите приятели или семейства, които сърфират в интернет или се намират в други автомобили.

Всеки пътник може да получи информация в реално време за състоянието на автомобила и неговата работа. Така, ако тези на задните седалки искат да знаят къде се намират по време на пътуването, могат да включат навигационната система на своите екрани и да получат цялата информация с едно докосване върху екрана.

Водачът има достъп до също толкова модерен дисплей, с поместен под стъклено покритие интерфейс, проектиран с цел възможно най-лесно опериране с него. Nissan вярва, че тази новаторска технология е истински полезна, само ако всички потребители могат лесно да боравят с нея, затова всички елементи от централния дисплей на Friend-Me са създадени с презумпцията за възможно най-лесно ползване.

Задвижване: Достъпна мечта
Nissan Friend-Me е бил внимателно проектиран като мечтан, но достъпен автомобил. Изграден върху съществуваща платформа на Nissan, той комбинира съществуващи технологии с иновации от следващо поколение, за да предложи вълнуващ поглед към бъдещето.

Задвижването на Friend-Me е поверено на ефикасен PureDrive хибриден тракт, който предлага изключителна икономия и емисии. Проектиран така, че да осигурява пъргави динамични характеристики – в и извън града, създаданият от Nissan задвижващ тракт комбинира бензинов двигател с последно поколение литиево-йонни батерии, осигуряващи непрекъснато изживяване зад волана.