ЕС ТРАНС
NISSAN logo Great Wall logo

Новини

 

[26/02/2013]
NISSAN ПРЕДСТАВЯ РАЗРАСТВАЩА СЕ СПОРТНА ПРОГРАМА ЗА 2013 ГОДИНА, ВОДЕНА ОТ NISMO

Nissan потвърди, че широкообхватната световна програма в автомобилния спорт ще продължи да се разширява през 2013 година и ще бъде водена от Nismo, специалното звено, отдадено на динамичните серийни и моторспортни автомобили.

Изпълнителният директор на Nissan Карлос Гон потвърди и, че компанията ще се завърне на легендарното „24 часа на Льо Ман“ през 2014 година в категорията Garage 56 за иновативни концепции, като този път болидът ще използва технология за електрическо задвижване. Автомобилът ще тества иновативна нова технология за задвижване, като ще предостави данните на Automobile Club de l’Ouest (ACO) и Federation Internationale de l’Automobile (FIA), за да позволи на спортните управителни тела да оценят евентуалното бъдещо внедряване на тази новаторска технология в LMP1 болидите.

“Ще се завърнем в Льо Ман с автомобил, който ще служи като високоскоростна лаборатория в най-трудните условия за нашата серийна и спортна електрическа технология,“ каза г-н Гон.

Още преди този иновативен и драматичен нов състезателен автомобил да бъде представен, Nismo се захваща здраво за работа, подкрепяйки разширените спортни кампании на Nissan по света, включващи:
- Продължение на дългогодишния ни фокус върху състезанията за издръжливост, водени от конструирания от Nismo топ модел Nissan GT-R Nismo GT-3, който ще се състезава във FIA GT Series и Blancpain Endurance Series
- 17 автомобила в „24 маса на Льо Ман“ ще разчитат на двигатели Nismo. Това е еквивалентно на 1/3 от стартовата решетка в Льо Ман
- Завръщане в австралийския топ шампионат V8 Supercars с четири автомобила Nissan Altima
- Продължаващо разрастване на програмата GT Academy, която вече пожъна световен успех с надпревари в Европа, Русия, САЩ, Южна Африка и Близкия изток.

Завръщане в Льо Ман
По време на откриването на новата световна централа и развоен център на Nismo край Йокохама, Япония, Изпълнителният директор на Nissan Карлос Гон обеща завръщане в „24 часа на Льо Ман“ в Garage 56.

Допълнителни детайли ще бъдат разпространени с напредването на проекта, но компанията се фокусира върху иновацията и вълнението, продължавайки откривателския дух на Nissan DeltaWing; впечатляващият експериментален болид от миналогодишната надпревара в Льо Ман. Асоциацията ACO покани Nissan да се запише в категорията Garage 56 през 2014 година в програма, която ще позволи на всички страни по проекта да съберат данни и да оценят новия задвижващ тракт преди потенциалното бъдещо внедряване на технологията в клас LMP1.

Междувременно в „Льо Ман“ ще продължим да гледаме дори повече конвенционални двигатели на Nissan. В стартовия списък за „Льо Ман 2013“ са записани 17 автомобила, разчитащи на Nissan-Nismo задвижване, което е най-високият брой участници за един производител от 15 години насам. Тунингованият от Nismo двигател Nissan VK45DE V8 е надеждно доказал се като основен избор за повечето отбори от клас LMP2. Всички автомобили ще носят обозначението „powered by Nissan Nismo“.

Атаката на GT-R
Една от основните спортни програми на Nissan се фокусира върху разработени от Nismo версии на флагмана GT-R, подготвен за заводски и частни отбори.

През 2012 година GT-R спечели състезания по целия свят – в японските SUPER GT Series (клас GT300 и GT500) и Super Taikyu (клас GT3), взимайки и първата си победи в British GT Championship и GT Cup.

За сезон 2013 автомобилът Nissan GT-R Nismo GT3 е доразвит след успехите през миналата година, а проектираната от Nismo версия GT-R GT500 отново ще участва в SUPER GT Series.

Клас SUPER GT Series GT500
Четирите GT500 GT-R разчитат на 3,4-литрови V8 двигатели и представляват върховното изражение на Nismo и GT-R.
GT500 GT-R 2013 е получил следните модификации:
1) Аеродинамика: Задната част на автомобила бе модифицирана в средата на миналия сезон и се доказа като динамичен пробив за GT-R. Бе постигнато екстремно ниво на притискане, докато драстично бе понижено челното съпротивление чрез отличителният наподобяващ „зъби на акула“ дизайн на задната част на автомобила и модифициране на пода на колата. Пилотите оцениха високо ефектите от тези промени по време на тестовете.
2) Двигател: 3.4L V-8 VRH34B ще се използва в трети пореден сезон. Не само, че ще се опитаме да оптимизираме параметрите на двигателя, но и ще направим всичко възможно да максимизираме гъвкавостта му. Това ще направим чрез модифициране на реакцията и характеристиките на въртящия момент, за да паснат на различните характеристики на пистите. На разхода на гориво също ще бъде обърнато сериозно внимание чрез намаляване на триенето в движещите се компоненти в двигателя.

Кунихико Какимото ще продължи да изпълнява функциите на Изпълнителен отборен директор на тимовете, състезаващи се с GT500 GT-R.

Клас SUPER GT Series GT300
В Super GT GT300 участва Nissan GT-R Nismo GT3. Моделът за 2013 година разчита на повишена мощност, издръжливост, разпределение на спирачното усилие и оптимизирана аеродинамика. Окачването също е било допълнително настроено, за да отговори на подобрената аеродинамика на автомобила, а предавателните числа са били ревизирани с оглед увеличената мощност на двигателя.

Super Taikyu
Един Nissan GT-R Nismo GT3 и шест Fairlady Z машини ще се състезават в сериите Super Taikyu. Отборът Three Bond Nissan Jidousha-daigakkou GT-R е резултат на партньорството между Nissan Jidousha-daigakkou (Nissan технически колеж) и Kondo racing. Студенти от Nissan Jidousha-Daigakkou участват в състезателната програма като училищен клас.

Програма за развитие на пилоти на Nissan (Япония)
Nissan ще продължи да подкрепя пилоти, участващи в клас Super GT GT300 class, клас National (N) от шампионата All-Japan F3 championship и Formula challenge Япония.

Кацумаса Чийо и Даики Сасаки ще участват в класа Super GT GT300. Мицунори Такабоши ще участва в шампионата All-Japan F3, а Кийото Фуджинами ще се състезава във Formula Challenge Japan.

Дългоочаквано завръщане в австралийския автомобилен спорт
По-рано този месец Nissan Motorsport обяви, че четири нови Altima V8 Supercars ще формират заводски отбор за 2013 година, с което ще бъде формирано дългоочакваното завръщане на компанията в австралийския автомобилен спорт – където Nissan е записал някои от най-известните си победи.

Джеймс Мофат и Михаел Карузо ще карат два Nissan Altima, подкрепяни от водещата интернет компания за сигурност Norton by Symantec, докато световноизвестните черно-бели цветове на марката уиски Jack Daniel’s ще бъдат носени от другите два автомобила Altima, пилотирани от Тод Кели и Рик Кели.

Първото за сезон 2013 V8 Supercars Championship състезание е Clipsal 500, което ще се проведе на пистата „Аделаида“ между 1 и 3 март.

За последен път Nissan се състезаваше в шампионата през 1992 година, който тогава бе известен като Australian Touring Car Championship, а завръщането поставя автомобилния спорт в основата на плана за лансирането на серийния модел Nissan Altima в Австралия по-късно тази година.

Виртуалността среща реалността в GT Academy
Свързвайки уменията, развити във виртуалния свят с реалните пилотски умения е територия, добре позната на Nissan. Изключително успешната GT Academy програма е новаторска състезателна програма, пренасяща пилотите от виртуалния в реалния свят и, след четири сезона, превърна редица талантливи геймъра в истински звезди на автомобилния спорт.

Базирана на играта Gran Turismo®5 за PlayStation®3, играчите използват гама от виртуални Nissan автомобили на разнообразни писти. Само през миналата година бяха направени над 500 млн. мили виртуални тестове с коли Nissan, в това число Nissan Leaf, а милиони зрители в над 160 държави се насладиха на ново телевизионно шоу, което проследява Академията от PlayStation® до подиума.

Популярността на концепцията GT Academy я направи успешна световна програма, давайки на милиони фенове по света възможността да осъществят своите състезателни мечти. Състезания се провеждат в Европа и Русия, в САЩ, Южна Африка и Близкия изток, а в момента текат планове за допълнително географско разширяване.

Победата в GT Academy е паспорт за кариера в световния автомобилен спорт. През 2013 година новите випускници са готови да се фокусират върху участие в Blancpain Endurance Series в два Nissan GT-R Nismo GT3 автомобила.

Четиримата победители в Академията са Волфганг Рейп (европейски победител за 2012 година от Белгия), Марк Шулжитский (победител в руското издание, 2012), Петер Пизера (победител в германското издание, 2012) и Стив Дохърти (САЩ 2012).

Пълните програми за всички победители в GT Academy, които се дипломираха да станат “Nismo Athletes”, ще бъдат обявени скоро. Nissan ще участва и във възродената FIA GT Series с Nissan GT-R Nismo GT3, след като не бяха допуснати до участие в British GT Championship, защото са „прекалено бързи“.

Силен отбор
Философия за „Иновация, която вълнува“ и силен лидерски световен отбор подчертават колко важен е успехът в спорта за бъдещите планове на Nissan, свързани с пистата и извън нея.

Дарън Кокс, Директор Nissan Global Motorsports и световен водач на разнообразните състезателни програми на компанията, каза: “Nissan гледа на автомобилния спорт като на ключов елемент в изграждане на нашия бранд в световен мащаб. Фокусът ни е поставен върху достъпа на моторспорт феновете в нашите иновативни и вълнуващи програми по света – от V8 Supercars до SUPER GT в Япония, както и световната сензация GT Academy. Те ще бъдат допълнени от изненади на и извън пистата при изследването ни на по-иновативни подходи към автомобилния спорт.”

В сърцето на всички световни спортни програми на Nissan стои Nismo – отдаден екип, който сега е подсилен с новооткритата централа и световна отговорност за новата гама серийни спортни автомобили с емблемата Nismo. Започвайки с Juke Nismo, гамата включва 370Z Nismo и нов GT-R Nismo (в процес на разработка), който ще бъде новия супер спортен флагман на Nissan на пътя.

Президентът на Nismo Шоичи Миятани каза: “Nismo е основен елемент в бъдещата стратегия на Nissan за серийните и спортните автомобили и ние бързо ще го установим като ексклузивния спортен бранд на Nissan. За nръв път целият наш екип се помещава на едно място и цялата сграда ще се превърне в парник на страстта и динамиката, и нашите талантливи инженери могат да разширят границите, за да създадат някои нови герои.”